REÇİNEDE SANAT

Tardigrade markalı ürünler, uluslararası yapı ve inşaat sektörüne hizmet noktasında, sunduğu kalıcı çözümler sayesinde yapıların yaşam döngüsü ile bütünleşik bir rol oynamaktadır. Mimari ve mühendislik konularındaki engin tecrübesi ile Tardigrade Yapı Kimyasalları, üretmekte olduğu yüksek performanslı ürünler, esas aldığı epoksi reçineler, poliüretan reçineler, poliürea reçineler, polyaspartik reçineler, özel amaçlı reçineler ve hibrit karışımlar ile geliştirdiği teknolojik çözümler sunmaktadır.

Tardigrade, yapıların dekorasyonu amacına hizmet eden fonksiyonel mimari kaplamalar için, özellikle dekoratif ve hijyenik çözüm uygulamalarına özel yüksek performans reçine sistemleri tasarlamakta ve üretmektedir. Uygulama açısından bu gruba özel kaplamalar da denilmektedir.

Uygulama odaklı özel zemin kaplama sistemleri genel anlamda şu şekilde tanımlanmaktadır :
• Terrazzo
• Taş Halı
• Mozaik

TERRAZZO
Günümüzde çoğunlukla mimarların tercihleri ile şekillenen, doğal taşlar, camlar, aynalar ve deniz kabukları ile farklı dekoratif ve fiziksel özelliklere sahip yüzlerce farklı tip agrega kullanılarak oluşturulan reçine esaslı terrazzo sistemi bulunmaktadır.

Terrazzo, ağırlıklı olarak zeminde ve kısmen duvarlarda kullanılan, reçine ve agregaların kombinasyonundan oluşan karışımın, genelde beton zemin üzerine uygulanması, kademeli aşındırma ile sahada yapay zemin üretiminden oluşan bir kompozit türüdür. Asli bağlayıcı reçinesi epoksi olmakla birlikte daha düşük yüklere tabi alanlarda daha düşük performanslı reçinelerle de tasarlanabilmektedir.

Bu kompozit zemin ürünü her tip doğaltaş (granit, mermer, kuartz, cam, ayna, midye, istiridye kabukları,… vb.) ve bir bağlayıcı ile karıştırılarak hazırlanır. Terrazzo Sistemler mimarlara, sonsuz renk ve agrega seçenekleri ile özgün, kesintisiz (derzsiz, eksiz) tasarımlar yapmaları konusunda sınırsız imkânlar sunmaktadır. Hem tasarımsal zenginlik katmak, hem olası riskleri azaltmak, bazen de geniş alan bölümlemelerini oluşturmak için metal, sert plastik vb. şeritler kullanılarak uygulamada çeşitlilik sağlanmaktadır.

Uygulama sürecinin temelinde düzgün bir zemininin güçlendirilmesi ve üzerine dökülen Terrazzo karışımının homojen olarak serilmesi ve yerleştirilmesi vardır. Bu hali ile tam kürünü alması beklenen karışım, güçlü yüzey işleme makineleri ve aşındırıcı aparatlar (elmas uçlu çelik, reçine bazlı ped) marifetiyle düşük değerli sertlikten yüksek değerli sertliğe doğru (klasik doğal taş yüzey işleme metodu) farklı özellikteki aşındırıcılar ile uygulamaya tabi tutulur. Talebe göre parlatma işlemi ve bazen de farklı özellikteki reçineler (alifatik/aromatik Poliüretan, şeffaf polyaspartik, şeffaf epoksi) ile sırlama yapılarak süreç tamamlanır.

Hijyen konusundaki mükemmelliği, geniş alanlardaki bakım kolaylığı, uzun ömürü, dayanımı, dekoratif ve estetik görünümü ile Terrazzo , her türlü yüzeye uygulanabilen, ihtiyaca göre çok yüksek fiziksel ve kimyasal mukavemete sahip dekoratif bir yüzey kaplama sistemidir.

Epoksi terrazzo kaplama sisteminin öncelikle kullanıldığı alanlardan bazıları şunlardır :
• Havalimanı terminalleri,
• Alışveriş merkezleri,
• İlaç ve kimya tesisleri,
• Müzeler ve kongre merkezleri,
• Fuar ve sergi sarayları,
• Eğitim kurumları ve sosyal tesisler,
• Ofis ve yönetim binaları,
• Oteller ve restoranlar.
Terrazzo Kaplama Sistemlerinin Avantajları :
• Derzsiz ve eksiz yapısı ile hijyenik bir ortam oluşturmaktadır.
• Ana bağlayıcısı epoksinin antimikrobiyel avantajlarını kullanmaktadır.
• Estetik, dekoratif ve sanatsal tasarım yapılmasını sağlamaktadır.
• Metal ve kompozit plastik profiller ile özgün tasarımlar yapılabilmektedir.
• Kullanım ömrü boyunca, aşındırma ve parlatma yapılmaya müsait olduğundan dolayı bakım ve onarım konusunda bünyesinde birçok avantaj barındırmaktadır.
• Termal hareketlere karşı oldukça dayanıklıdır.
• Yüksek aşınma direncine sahiptir.
• Farklı kaymazlık ihtiyaçlarına göre tasarlanabilme özelliğine sahiptir.

TERRAZZO TARİHİ
İlk örnekleri Mısır’da görülen bu mozaik kökenli zemin sisteminin günümüzdeki selefi İtalya’dır. Terrazzo terimi, İtalyan “terasından” kelimesinden türetilmiştir ve yüzyıllardır “küçük mermer parçalarının çimento bazlı harç içine katılarak uygulanması ve yüzeyin aşındırılarak (silim işlemleri) cilalanması suretiyle yapılan bir mozaik döşeme biçimi” olarak bilinmektedir. Zarif, pratik ve güçlü terrazzo kaplama düzeneği aslen 15. yüzyılda, lüks iş yeri zeminlerinde mermer taşların döşenerek hem düşük maliyetli hem de cazip bir zemin tasarımı yapmak için Venedik inşaat işçileri tarafından başlatılmıştır.
İtalyan zanaatkarlar, terrazzo kavramını 18. yüzyılın sonlarında Amerika’ya taşımıştır.

George Washington’ın, Mount Vernon’daki evi, ABD’de terrazzo döşemeye sahip bilinen ilk binalardan biridir. Kısa bir süre sonra, ülke genelinde mermer ve terrazzo uygulama tekniklerinin geliştirilmesi ile, amerikan inşaatının tüm konseptleri için kullanılanılabilir ve tercih edilen bir kaplama haline gelmiştir.
Bugün itibariyle terrazzo, yoğun olarak solventsiz epoksi reçineler ile birçok farklı agregadan oluşan, dayanıklı bir yapı malzemesidir. Kompozit karakteri itibariyle epoksi, pürüzsüz ve düzgün dokulu kaplama sistemi olarak kullanılmaktadır. Terrazzo, mimarlara ve tasarımcılara çarpıcı tasarımlar oluşturma konusunda sınırsız esneklik sunar. Dayanıklı ve bakımı kolaydır.

Terrazzo Uygulaması
Bir terrazzo uygulaması için, uygulama ekipleri öncelikle beton zemin yüzeyinde raspalama amacıyla aşındırma (silim) yaparlar. Raspalama işlemi betonu, terrazzo ile güçlü bir bağ oluşturması için hazırlamaktadır. Daha sonra, betonda tespit edilen tüm kırıkları doldurmak ve yüzeyi güçlendirmek gerekir. Çatlaklar, ilgili yüzey bakım ürünleri ile düzeltildikten sonra solventsiz epoksi astar-cam elyaf ile lamine edilerek astar katı tamamlanır.
Mimari anlamda planlandığı şekliyle ayırıcı profiller, mekanik olarak yüzeye sabitlenir. Sızdırmazlık amacıyla işlem gören yüzeyler, tekrar epoksi reçineler ile elden geçirilerek mühürleme işlemine tabi tutulur.
Tüm yüzey hazırlıkları tamamlandıktan ve son uygulanmış reçine esaslı ürün de yeterince sertleştikten sonra karıştırıcının içerisine önce iki bileşenli solventsiz terrazzo reçinesi dökülür. Hemen ardından da hazır haldeki agrega karışımı doldurulur. Harç kıvamını alan bu karışımın makul bir süre ile karıştırıcı içerisinde dönerek homojen olarak karışması beklenir.
Hazır hale gelen harç, uzman uygulama ekibi tarafından hazırlanmış yüzeye serilir ve hassas seviyeleme ve perdahlama ile birlikte manuel uygulama tamamlanır.

am kürünü almış karışım, uygun bir yüzey işleme makinesi kullanılarak (yoğun olarak çok kafalı grinder tercih edilmektedir), önce elmas uçlu aşındırıcı aparatlar ile kuru şekilde kademe kademe aşındırılır. Daha sonra reçine esaslı aşındırıcı pedler ile ıslak şekilde yine kademe kademe daha hassas yüzey işlemine tabi tutulur ve parlatılır. Bu işlem genel anlamda doğal taşlar ile benzerlik göstermektedir. Kullanılacak alanın servis moduna veya mimari plana göre, farklı özellikteki reçineler (alifatik/aromatik Poliüretan, şeffaf polyaspartik, şeffaf epoksi) ile sırlama yapılarak yüzeye son halini verilir.
TAŞ HALI
Taş Halı, tamamen doğal olarak renkli veya özel tekniklerle renklendirilmiş doğal taşların bağlayıcı bir reçine ile karıştırılıp yüzeye serilerek uygulanması sonucunda ortaya çıkan bir zemin kaplama sistemidir. İhtiyaca göre bağlayıcı reçine olarak epoksi, poliüretan, poliürea ve polyaspartik gibi birçok farklı solventsiz sistem kullanılabilir. Bu karışımlar ile farklı tipte karmaşık tasarımlar, bordürler, logolar ve zeminde kullanılacak diğer grafikler için sınırsız sayıda renk kombine edilerek uygulanabilmektedir.
Gradasyona tabi tutulmak suretiyle farklı ölçülerde boyutlandırılmış bu taşlar kırımdan sonra doğal haliyle kırıklı olarak bırakılabildiği

gibi tamburlanarakta kullanılabilmekte, farklı renk ve ölçüleriyle iç ve dış dekorasyonlarda tamamlayıcı bir zemin ürünü olarak tasarlanabilmektedir. Birçok mimari disipline uygun şekilde tasarlanabilen taş halı, yoğun olarak park-bahçe düzenlemelerinde, alışveriş merkezlerinde, köşk/villalarda ve özel yaşam alanlarında kullanılan, uygulandığı alana estetik ve şık bir görüntü kazandıran bir özel bir zemin kaplama uygulamasıdır. 
Taş halı uygulamaları, bugün itibari ile ev restorasyonlarında ve tasarımlarında sıkça kullanılan ve gitgide gelişmekte olan bir kaplama tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak yürüyüş yolları gibi dış tasarımlarda karşımıza çıksa da evlerin iç kullanımlarında da şık bir alternatif olarak tercih bir seçenek haline gelmiştir.
Epoksi zemin kaplama ve poliüretan zemin kaplama çeşitleri içerisinde estetik çekiciliğinin yanı sıra kendine özgü birçok özelliğe sahip bir zemin kaplamadır:
Taş Halı Kaplama Sistemlerinin Avantajları :
• Derzsiz ve eksiz yapısı ile hijyenik bir ortam oluşturmaktadır.
• Alternatif özel kaplamalara kıyasla daha hızlı uygulanabilmektedir.
• Bağlayıcısı olan reçineye göre antimikrobiyel özellikler barındırmaktadır.
• Estetik, dekoratif ve sanatsal tasarım yapılmasını sağlamaktadır.
• Metal ve kompozit plastik profiller ile özgün tasarımlar yapılabilmektedir.
• Kullanım ömrü boyunca, aşındırma ve parlatma yapılmaya müsait olduğundan dolayı bakım ve onarım konusunda bünyesinde birçok avantaj barındırmaktadır.
• Farklı kaymazlık ihtiyaçlarına göre tasarlanabilme özelliğine sahiptir.
• Yerden ısıtma sistemlerine uyumludur.
MOZAİK
Mozaik kaplama, farklı desen ve boyutlardaki mermer, granit, kalker veya lavonik (volkanik), parçaların zemine döşenmesi ile hazırlanan tasarım ve motiflerin arasına bağlayıcı nitelikteki  karışımın dökülmesi ve tam kürleşme sonrası yüzey aşındırma işlemlerine tabi tutulmasıdır. Ortaya çıkan zemin monoblok, dekoratif ve sanatsaldır. 
Mozaik kaplama aynı zamanda terrazzo kaplamanın bir çeşidi olarak kabul edilebilir. Bağlayıcı olarak reçine sistemleri veya çimento kullanılmaktadır. 

Mozaik kaplamanın barındırması beklenen sanatsal tasarımın belirgin olabilmesi için, seçilecek bağlayıcı karışımın çok küçük agregalı olması tercih edilmektedir. Reçine esaslı harç, mozaik tasarıma renkli fon oluşturmak üzere planlanmaktadır. Günümüzde renk tercih çeşitliliği ve performans ihtiyacı dikkate alındığında özellikle epoksi reçineler, mozaik kaplama sistemlerinde önemli oranda yer almaktadır.
Mimarlar, iç ve dış tasarım konusunda yeni nesil ürünlerin de katkısıyla, verimlilik ve optimizasyon faktörlerini de göz ardı etmeden dekoratif ve sanatsal tasarımda sınır tanımıyan çözümler üretilebilmektedir.

Tardigrade, yenilikçi yüksek performans reçine sistemleri ile, sürdürülebilir ve daha uzun ömürlü seçenekler sunmaktadır. Bu sayede, yeni ve farklı kaplama seçeneklerini mozaik kaplamaya yansıtarak hayallerin canlanmasını sağlamaktadır.
Mozaik kaplama, dökme uygulamasından sonra kat kat aşındırma yapılarak pürüzsüz parlak olarak kullanılabildiği gibi, “Taraklı Mozaik” olarak adlandırılan, tarak şeklinde darbeli vurma metodu ile pürüzlendirilip yontulu yüzey olarakta kullanılabilmektedir. Taraklı mozaikler özellikle ıslak yüzeylerde, yürüme yollarında ve dekoratif çevre düzenlemelerinde kullanılmaktadır.

Daha Fazla Bilgi