ASTARLAR
Tardigrade Astarlar epoksi esaslı, iki bileşenli, düşük viskoziteli ve solventsizdir. Ayrıca eser miktarda VOC içermektedir.Çok yüksek yapışma dayanımına sahip elastik yapısı ile beton içindeki kapiler boşluklara penetre olarak, yapının güçlenmesini sağlar.
Uygulama yapılacak yüzeylerle ilk teması sağlayan astarlar, uygulama detayının temel taşını oluşturmaktadır.Dünyanın en güvenilir kaynaklarından elde edilen hammaddelerle üretilen Tardigrade Astarlar, amaca hizmet noktasında en yüksek kaliteyi ifade etmektedir.
EPOKSİ KAPLAMALAR
Tardigrade Epoksi Kaplamalar iki bileşenli ve solventsizdir. Tüm RAL renklerine göre üretilebilen kaplamalar, eser miktarda VOC içermektedir. Sıvı geçirimsiz, çok yüksek yapışma dayanımına sahip ve elastik yapıda olup; mekanik yüklere ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
Uygulama yapılacak yüzeylerde son ve görünen katı oluşturan epoksi kaplamalar, uygulama detayının temel taşını oluşturmaktadır. Dünyanın en güvenilir kaynaklarından elde edilen hammaddelerle üretilen Tardigrade Epoksi Kaplamalar, amaca hizmet noktasında en yüksek kaliteyi ifade etmektedir.
POLİÜRETAN KAPLAMALAR
Tardigrade Poliüretan Kaplamalar, iki bileşenli ve solventsizdir. Tüm RAL renklerine göre üretilebilen kaplamalar, eser miktarda VOC içermektedir. Sıvı geçirimsiz, çok yüksek yapışma dayanımına sahip ve elastik yapıda olup; mekanik yüklere ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
Uygulama yapılacak yüzeylerde son ve görünen katı oluşturan poliüretan kaplamalar, uygulama detayının temel taşını oluşturmaktadır. Dünyanın en güvenilir kaynaklarından elde edilen hammaddelerle üretilen Tardigrade Poliüretan Kaplamalar, amaca hizmet noktasında en yüksek kaliteyi ifade etmektedir.
SU YALITIMI
Tardigrade Su Yalıtımı Ürünleri, mekanik ve kimyasal olarak yüksek performans özelliklerinden taviz vermeden tasarlanmıştır. Birçok farklı polimer kombinasyonundan oluşan, solventli / solventsiz / su bazlı karakterlere sahip, kullanım yerlerindeki ihtiyaçlara göre tek ve çift komponentli olarak tasarlanmış ürünler, yüksek elongasyon ve elastisiteye sahiptir. Su yalıtım sistemlerinin doğru çözümü ile elde edilecek maksimum faydaya odaklanmış ürünler, uzun yıllar su ve nem izolasyonu sağlamaktadır.
Farklı uygulama alanları ve ihtiyaçlara göre planlanması gereken su yalıtım ürünleri, Tardigrade’in diğer tüm ürün setleriyle uyumludur. Dünyanın en güvenilir kaynaklarından elde edilen hammaddelerle üretilen Tardigrade Su Yalıtımı Ürünleri, amaca hizmet noktasında en yüksek kaliteyi ifade etmektedir.
POLİÜRETAN/POLYASPARTİK
ALİFATİK KAPLAMALAR
Tardigrade Poliüretan/Polyaspartik Alifatik Kaplamalar, solvent / su bazlı ve iki bileşenlidir. Tüm RAL renklerine göre üretilebilen alifatik kaplamalar yüksek UV direncine sahiptir. Sıvı geçirimsiz, çok yüksek yapışma dayanımına sahip ve elastik yapıda olup, mekanik yüklere ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
Uygulama yapılacak yüzeylerde dekoratif katı oluşturan poliüretan/polyaspartik alifatik kaplamalar uygulama detaylarında tamamlayıcı özellik taşımaktadır. Dünyanın en güvenilir kaynaklarından elde edilen hammaddelerle üretilen Tardigrade Alifatik Kaplamalar, amaca hizmet noktasında en yüksek kaliteyi ifade etmektedir.
ONARIM VE GÜÇLENDİRME
Tardigrade Onarım ve Güçlendirme Ürünleri epoksi esaslı ve solventsizdir. Eser miktarda VOC içermektedir. Çok yüksek yapışma dayanımına sahip mekanik yüklere ve kimyasallara karşı dayanıklıdır. Uygulandıkları yüzeylerde kırık ve çatlaklara derinlemesine penetre olup; mekanik direnci arttırarak fiziksel dayanımı üst seviyelere çıkarmaktadır.
Uygulama yapılacak yüzeylerde hazırlık ve tamirat amaçlı kullanılan Tardigrade Onarım ve Güçlendirme Ürünleri uygulama detayının temel taşını oluşturmaktadır. Dünyanın en güvenilir kaynaklarından elde edilen hammaddelerle üretilen Tardigrade Onarım ve Güçlendirme Ürünleri, amaca hizmet noktasında en yüksek kaliteyi ifade etmektedir.
SİSTEM ÖNERİLERİ
Tardigrade Sistem Önerileri yapı ve inşaat sektörünün ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda, bilimsel veriler ve çeşitli uygulama koşulları istikametinde hazırlanmıştır.
Zemin ve duvarların kaplanması / yalıtımı / boyanması için yol gösterici nitelikteki tüm öneriler, şartların optimizasyonu ve toplam faydanın maksimizasyonu ekseninde oluşturulmuştur.Tardigrade Yüksek Performans Yapı Kimyasalları’nın Teknik Bilgi Dokümanlarında detaylı olarak anlatılan öneri ve uyarılar ile birlikte sunulan sistem önerileri ilgili teknik şartnameleri ile birlikte sektörün hizmetine sunulmuştur.
Tüm sistem önerileri, birçok faktöre göre değişiklik gösterebilecek tavsiyelerden ibarettir.
YAPI KİMYASALLARI
Tardigrade Yapı Kimyasalları, uzman kadrosu ile inşaat ve yapı sektörüne hizmet vermektedir. Epoksi, poliüretan, poliürea ve polyaspartik esaslı reçine sistemleri ile endüstriyel zemin kaplama ve yalıtım ürünleri üretmektedir.
Yapı Kimyasalları sektöründe bölgesel bir lider olmakla kalmayıp, aynı zamanda Türkiye ve Amerika’daki şirketleri ile dünya genelinde küresel bir varlık göstermektedir.
“Yüksek Performanslı Yapı Kimyasalları” ürünlerini, Ar-Ge destekli tesislerinde, ileri teknoloji eşliğinde ve deneyimli kadrosu ile üretmektedir.
Ürünlerini ASTM, EN, DIN, ISO, TSE ve diğer tüm uluslararası standartlara uygun olarak üretmekte ve test etmektedir. Hem klasik hem de özel proje ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak amacıyla ürünlerini sürekli geliştirmekte ve yenilemektedir. Proje odaklı doğru ürünlerin ve doğru uygulama detaylarının tercihine yardımcı olmak için tüm müşterilerine destek olmaktadır.
KAPLAMA VE YALITIM UZMANLIĞI
Tardigrade, inşaat mühendisliğinin çok çeşitli alanlarına hizmet odaklı, farklı tipte reçineler sunmaktadır. Epoksi, poliüretan, poliürea ve polyaspartik esaslı reçine sistemleri ile kaplama ve yalıtım amaçlarını önceleyen her tip zemin ve yüzey uygulaması için ürünler geliştirmektedir. Bu ürün grupları, müşterilere en uygun çözümü sunmak için özel olarak tasarlanmakta ve formüle edilmektedir. Ürünlerin teknik özelliklerini, özel olarak kullanım amacına göre dizayn etmekte ve saha testlerine paralel şekilde oluşturmaktadır.
Reçine esaslı ürün grupları, yapı ve inşaat mühendisliği uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek performans kriterlerine uygun olarak üretilen epoksi, poliüretan, poliürea ve polyaspartik reçine sistemlerinin temel özellikleri ve avantajları şu şekilde sıralanabilir :
- Mükemmel aşınma direnci,
- Kürleşme sırasında ve sonrasında çok düşük büzülme,
- Yüksek mekanik mukavemet,
- Birçok farklı yüzeye mükemmel yapışma kabiliyeti,
- Farklı iklim koşullarına uygun geniş uygulama aralıkları,
- Kolay temizlenebilme,
- Renk ve desen seçenekleri ile estetik , dekoratif tasarım avantajı,
- Monolitik uygulaması ile derzsiz ve eksiz yüzey elde ederek hijyenik bir ortam oluşturması,
- Uzun kullanım ömrü,
- Termal şoklara dayanıklılık,
- Yüksek korozyon direnci,
- Kimyasallara karşı direnç,
- Mükemmel penetrasyon ve aderans özellikliği,
- Betonun mukavemetini artırarak dayanım ömrünü uzatması,
- Yüksek aşınma ve darbe direnci,
- Sıvı geçirimsizliği,
- Antistatiklik seçeneği ile iletken ortamlar oluşturulabilmesi başlıcalarıdır.
Polimerik reçine esaslı ürünlerin kullanım amaçları ve kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir :
- Yüzey koruyucu kaplamalar,
- İzolasyon sağlayan katmanlar,
- Tüm beton zeminler ve duvarlar için kaplama ve yalıtım tabakası,
- Agrega ile kaymaz zeminler,
- Onarım, seviyeleme ve güçlendirme amaçlı harçlar,
- Ameliyathane ve hastane gibi alanlarda hijyenik zemin ve duvar kaplamaları,
- Havuz, çamaşırhane, gıda deposu ve laboratuar da zemin kaplamaları ve yalıtımlar,
- Fabrika, spor kompleksleri, havaalanları, otoparklar, okullar ve AVM de zeminler,
- Dekoratif olarak uygulanarak renk ve dizayn çalışmaları,
- Donatı ve çeliklerin korozyona karşı korunması,
- Metal plaka ve beton montaj donatılarının yapıştırılması,
- Taş, alüminyum, fayans ve ahşabın yapıştırılması,
- Betonarme de ankraj demirleri ve filiz ekme işlemleri,
- Yapısal bağlantı, tamir ve onarım işleri,
- Çatlak ve kırıkların tamiratları,
- Beton güçlendirme amaçlı enjeksiyon uygulamaları,
- Eski – yeni betonu bağlamak için yapıştırma,
- Köprü ve barajlarda taşıyıcı plakalar ve bağlantı civatalarının montajı,
- Tren ray hatlarının imalat ve montajı,
- Mekanik ve kimyasal etkilerle karşılaşan seramik kaplamaların derz dolgusu,
- Sürtünmeye ve aşınmaya karşı tozumayı önleyici,
- Vinç rayları ve makinelerin montajı için ankraj harçları,
- Prefabrik beton elemanların yapısal sabitlenmesi için yapıştırıcılar,
- Bakım, onarım ve güçlendirme amaçlı enjeksiyon malzemeleri,
- Tasarımsal zenginlik katan ve hijyenik ortam sağlayan kaplamalar olarak çok çeşitli kullanım alanına sahiptir.
Günümüz dünyasında polimerik reçine teknolojileri, tüm sanayileşmiş ülkelerde olduğu gibi az gelişmiş ülkelerde de sayısız uygulama imkanı sunarak inşaat sektöründe büyük oranda yerleşmiştir. Bu ürün grupları, kaplama ve yalıtım uygulamaları için çok çeşitli imkanlar sunmaktadır.
Polimerik reçine esaslı ürünlerin kaplama ve yalıtım sistemlerinde kııyaslamaya tabi tutuldukları başlıca teknik özellikler şu şekilde sıralanır :
- Yoğunluk
- Viskozite
- Shore D / Shore A Sertliği
- Basma Mukavemeti
- Eğilme Dayanımı
- Yapışma Dayanımı
- Aşınma Dayanımı
- Kopma Anında Uzama
- Katı Madde Oranı
- Karışımdan Sonra Kalan Kullanım Süresi
- Tam Kürlenme Süresi
EPOKSİ SİSTEMLERİN ÖZELLİKLERİ
Epoksiler aşınmaya karşı mükemmel bir dirence sahiptir. Belirli bir sistemin aşınma direnci, ürün grubunun ve uygulamanın kalitesine ayrıca çevresel faktörlerin yönetimine bağlıdır.
Epoksiler, inşaatta kullanılan hemen hemen tüm malzemelere kıyasla çok iyi yapışma mukavemetine sahiptir. Çimento ve mineral esaslı yüzeyler (beton / şap), metal, cam ve seramik gibi birçok farklı yüzeye yapışma dayanımı oldukça yüksektir. Yapışma performansını artırmak için iyi bir yüzey hazırlığı ise ön koşuldur.
Zemin veya duvar yüzeyin astarlanması ayrıca yapışma ve genel performans açısından önem arzeder.
Beton tipindeki değişikliklere bağlı olarak, bir yapışma testi yapılması tavsiye edilir. Bu testler, genellikle ‘çekme testi’ olarak adlandırılan ASTM D-4541 yöntemine göre yapılır.
Bununla birlikte, epoksi sistemlerin kalitesi bir dereceye kadar düşük sertleşme büzülmesine, uzun süreli boyutsal kararlılığa, yüksek gerilme ve basınç mukavemetine, neme ve birçok kimyasala karşı dirençlerine bağlanabilir.
Epoksi sistemlerin mekanik ve kimyasal direnci, kullanılan hammaddelerin tipi ve formül kalitesi ile doğrudan bağlantılıdır.
Epoksiler mükemmel elektrik yalıtkanlarıdır. Moleküllerin polaritesinin arttırılmasıyla elektriksel yalıtım özellikleri azalır.
Metalik dolgu maddelerinin, metalik yünlerin, karbon siyahı ve iletken kimyasal katkıların –
eklenmesi, iletken olmayan epoksi formülasyonunu elektriksel olarak iletken bir sisteme dönüştürür. İletken olmayan dolgu maddeleri ark direncini arttırır ve bir dereceye kadar dielektrik sabitini yükseltir.
Esnekleştiricilere ve uygun şekilde seçilmiş kimyasal dolgulara sahip epoksi sistemleri, sıcaklıktaki hızlı değişikliklere karşı yüksek direnç gösterir. Doğru tasarlandığında çatlama veya parçalanma belirtileri göstermez. Düşük elastikiyete sahip epoksi sistemleri betonarme yapılar üzerinde ciddi sorunlara neden olabilir. Daha iyi formüle edilmiş sistemler, 180 ° C’den -75 ° C’ye kadar tekrarlanan termal şok döngülerine dayanabilmektedir.
Yüksek sıcaklıkta yaşlanma ile epoksi sistemleri genellikle uçucu parçaların kaybından dolayı güç kaybı, özelliklerde düşüş ve gevreklik gösterir.
Sıcaklıktaki daha fazla artış, kömürleşme ve ardından çatlama ve ayrışma ile sonuçlanabilir.
Epoksi kaplamalar, beton, çelik ve metal yüzeylere mükemmel yapışmaları ve kimyasal dirençleri, tokluk ve korozyon dirençleri nedeniyle inşaat endüstrisi için çok yönlü bir seçenek olarak kabul edilir. Genel olarak, bu kaplamaların koruyucu özelliği korozyona, kimyasal etkilere ve fiziksel darbelere karşı direnclidir.
Özellikle iç mekân uygulamaları için mükemmel sonuçlar sağlayan epoksiler güneş ışığına maruz kaldığında sararma ve tebeşirlenme eğilimleri nedeniyle doğrudan dış kullanımlara uygun değildirler. Dış mekan kaplamalarında UV direnç ihtiyacı olduğundan dolayı alifatik poliüretan veya polyaspartik boyama katı ile birlikte kullanılırlar.
Kalınlığı arttırmak veya gerektiğinde alt tabakadaki ince çatlakları köprülemek için cam elyaf ile lamine ederek sistemi takviye etmek mümkündür.
Bazı epoksi ürün grupları ayrıca yüksek nem içeren beton yüzeylerde kullanılmak üzere nem toleranslı olarak formüle edilmiştir.
POLİÜRETAN SİSTEMLERİN ÖZELLİKLERİ
Poliüretan karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir. Esneklik seviyelerine göre sınıflandırılırlar. Poliüretan ürünlere çoğu zaman üretanlar da denir. Olgunlaşma süresi olan 24 – 72 saat sonunda oldukça sağlam bir
polimer yapı elde edilir. Bu ürün grubu üzerindeki teknolojik gelişmeler daha sağlam ve daha esnek kaplama ve yalıtım sistemlerinin önünü açmıştır.
Beton yapıların doğal olaylar ve çevresel koşullara dayanıklı hale getirilmesi yapı sektörünün en önemli araştırma konularından biridir. Poliüretan reçine esaslı yapı kimyasalları, beton yüzeylerin doğadaki her türlü iklimsel ve coğrafik değişimlere (yağmur, rüzgar, fırtına, güneş ışınları, termal değişimler, hava kirliliği, kimyasal etkiler, vs.) ayrıca mekanik, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı yapı yüzeylerini kaplayarak korumak, yalıtmak ve estetik görünüm elde etmek için geliştirilmiş teknolojik yapı malzemesi grubudur.
Poliüretan reçine ve izosiyanat sertleştiriciden oluşan iki komponentli, sıvı kıvamdaki bu ürünler boyama, kaplama ve yalıtım malzemesidir. Poliüretan sistemler farklı kullanım amaçlarına göre değişen karışım oranlarında formüle edilirler.
Uygun oranda karıştırıldığında ekzotermik, yani dışarıya ısı veren bir reaksiyon başlar ve poliüretan yavaş yavaş kürünü alır ve sertleşir. Önce “jelleşme (reçelleşme)” adı verilen bir aşamaya ulaşır. Daha sonra bu jelleşme yavaş yavaş sertleşmeye devam ederek katı hale gelir. Bu süreç “kürleşme aşaması” olarak adlandırılır. Kürleşme süresi havanın sıcaklığı
ve nem oranına bağlı olarak değişkenlikler göstermektedir. Sıcaklık değişimleri kürleşme süreçlerini etkilediği gibi ürünün viskozite ve reolojik değerlerini bir nispet değiştirerek uygulama sonuçlarını etkilemektedir.
Bu nedenle +100C’nin altındaki, +300C’nin üstündeki hava şartlarında ve yağışlı havalarda uygulama önerilmemektedir. Kürleşmesini tamamlamış poliüretan mükemmel su izolasyonu özelliğine, son derece kuvvetli bir yapışma gücüne sahip, yüksek mekanik ve kimyasal dayanıma ulaşan çok amaçlı bir kaplama ve yalıtım malzemesidir.